Pivo in cvetje,  Pop/Rock

Intervju Šank Rock: čutno, srčno in iskreno z Matjažem Jelenom

Šank Rock slovenska glasbena skupina, ki je na slovenski glasbeni sceni stalnica različnih festivalov je znova postregla z osupljivimi ritmi na Pivu in cvetju. V intervjuju sem se pogovarjala z Matjažem Jelenom.

Pred 36. leti se je vse skupaj sploh začelo. Kako je bilo?

Matjaž Jelen: Ja, normalno. Vse skupaj se je začelo z najstniške želje po ustvarjanju lastnih rock glasbe. Vsi smo poslušali isto tujo glasbo in normalno, da si potem želiš biti približno podoben kot tvoji idoli in s takim namenom se je vse skupaj začelo. Dobil nas je v roke takrat, kar močan manager Darko Djorđević in smo lahko odšli na prvo turnejo z takrat zelo popularno skupino Pomaranča in posneli smo prve posnetke, potem nas je v bistvu služenje vojaškega roka malo ustavilo, ampak potem od leta 1996 naprej pa smo začeli z polno paro delati. 

17 albumov ste že naredili. Zadnji je tak zelo lep, ker sem ga tudi čutno poslušala. Čestitke. 

Matjaž Jelen: Hvala. Lahko tudi povem, da naš zadnji album, ko je bil lani CD razprodan oziroma kompletna naklada, se da dobiti brezplačno na naši spletni strani in vsi vabljeni k poslušanju.

CD plošča Nekaj več – vi in vaš kitarist ste jih veliko zapisali. Kako so prišle te melodije, besedila? Ali je kakšna muza zadaj (vaša dekleta, žene)?

Matjaž Jelen: Veš, kaj. V bistvu veš, ta naš nov zagon je v bistvu je bil definitivno koncert ravno v Laškem z gostom iz Amerike Stevom Stevensonom in po tem koncertu smo se dejansko usedli dol in rekli, kako si želimo nadaljevati to zgodbo in vsi smo si zelo želeli in smo si tudi dali za cilj, da bomo v roku enega leta ali dveh pripravili za album. Nič se ni nam mudil. Imeli smo čas in najbolje je to, tisto da smo res prvič v karieri naredili en album, ki za katerega smo si vzeli čas, za katerega smo hoteli, da je res Šank Rock, kakšen je leta 2017 oziroma 2018 in mislim, da smo zelo veseli, da vi to opazite. 

Kako je glede oboževalcev? Vas radi na ulici pocukajo za rokav ali preko družbenih omrežjih?

Matjaž Jelen: Pa to, saj veš se skozi dogaja. O, živjo, te lahko pozdravim, se lahko slikam? To je del našega posla, mi smo veseli, da se to dogaja. Drugače pa ja, skušamo odgovoriti prav na vsa vprašanja, ki jih dobimo preko naše Facebook strani, tako da ne vidim tukaj, nekih preveč težkih ali hudih obveznosti, vse to jemljemo kot del posla. In še enkrat, veseli smo, da se dogaja toliko okrog nas. 

Če bi vas povabil Bryan Adam na koncert, ali bi kaj skupaj naredili oziroma se udeležili koncerta?

Matjaž Jelen: Ja, normalno, da bi se, saj on je ened izmed tistih mojih idolov iz moje mladosti in imeli smo tudi to možnost, da smo igrali z njim na istem odru, tudi mene je na oder povabil, tako da, glej vse te izkušnje so zelo lepe in dobrodošle ter ti pustijo en pečat v življenju na glasbenika, na katerega si prav posebej ponosen. 

Če se še malo vrneva na album: Nekaj več. Katera pesem vam je bila najbolj všeč, ki ste jo vi napisali na tem cd- ju in zakaj?

Matjaž Jelen: Veš, to je pa sedaj zelo težko vprašanje. Vsak avtor, ki napiše pesem. Jaz sem za ta album 3 pesmi oziroma 4. Na vsako si posebej navezan, ker je nastala v tebi, v tvoji glavi, v tvojem srcu in drugače pa moram povedati, da se že tako dobro poznamo po vseh teh letih, da dejansko komaj čakamo, da nekdo prinese neko idejo, da vsak še doda sebe notri in na koncu in tako na koncu nastanejo Šank Rock pesmi. Torej, res moram reči, da je to en album Nekaj več, da ni niti ene pesmi, ki mi ni všeč ali pa da mi je pa da mi je katera posebej všeč.

Kako pa ta kilometrina, ki ste jo naredili? Videla sem, ko sem raziskovala, da ste igrali tudi na Velenjskem jezeru. Kako je pa v domačem kraju – kaj težje ali so vsi odri enakovredni?

Matjaž Jelen: Tako kot smo napisali na naši Facebook strani je najtežje in najlepše. Se pa tudi tukaj v Laškem počutimo zelo doma, kajti v Laškem že nastopamo od leta 1992, tu smo posneli tudi naš prvi album v živo, tako da poglej tudi to jemljemo kot za zelo domač koncert, sicer pa vsak naš koncert jemljemo zelo resno, kajti zelo se zavedamo, da je spodaj publika, ki je prišla vzeti od Šank Rocka tisto, kar najboljše zna.

Zdaj, če bi z eno besedo vse skupaj povezali, kako bi ji rekli? Kaj je tista vaša beseda, ki reče: “To so pa Šank Rocki”

Matjaž Jelen: Šank Rock je res skozi vsa ta leta si izoblikoval svoj stil na katerega smo zelo ponosni in ga prav posebej tudi negujemo in z eno besedo bi rekel Šank Rock – Šank Rock. 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenščina
sl_SISlovenščina