Domača glasba,  Narodno zabavna,  Pivo in cvetje

Lunca, zakaj se svet mi gunca na Pivu in cvetju

Laško, četrtek 11.07.2019

Avtorica: Erika Jesenko

Odgovarja: Blaž Šenk  – vodja ansambla

Glasbena skupina Veseli Svatje ima za sabo veliko širino glasbenih skladb, videospotov, nasmehov in nagrad. Vaša zgodba se je začela leta 2005, ko ste skupaj stopili Gorenjsko – Štajerska naveza.

Kako se spominjate teh trenutkov? 

Blaž Šenk: To so bili mislim, da najlepši trenutki ansambla, ko se osnuje ena zadeva, o kateri smo vsi nekako sanjali, da bi enkrat imeli ansambel s katerim bi lahko razveseljevali ljudi s širom Slovenije. Res je, da smo bili takrat še zelo mladi in bi lahko rekel mlečni, ampak nekako smo si želeli, da imamo čim več izkušenj na začetku in prav kmalu se je pojavila na Televiziji oddaja Pri Jožovcu z Natalijo, kjer smo sodelovali in bi lahko rekli, da nas je ta oddaja zaznamovala in iztrelila v orbito teh narodno zabavnih ansamblov.

Domači upi, Pri Jožovcu z Natalijo v najbolj znani glasbeni gostilni Avsenik, kjer ste prejeli tudi nagrado.

Kakšni so vtisi na ta dan? Kaj vse pride nazaj v spomin?

Blaž Šenk: V bistvu nam je bilo takrat zelo fajn, ker se je vse skupaj dogajalo Pri Jožovcu, kjer je zibelka te glasbe, seveda je bilo zelo dobro tudi to, ker je zadevo organizirala RTV Slovenija, bila je zelo spremljana, s strani ljudi, s strani gledalcev. Taki lepi spomini so in moram reči, da se je potem začelo kar hitro odvijati, ker si enkrat na televiziji, sploh včasih je bilo tako, da je to veliko pomenilo in hiter se je ansambel prijel med ljudmi – ime ansambla. 

Če bi lahko kaj spremenili na glasbeni sceni, česa bi se najprej lotili?

Blaž Šenk: Ja, zdaj če gledava sceno na splošno glasbeno po Sloveniji bi si tako jaz kot vsi drugi slovenski ansambli želeli, da bi bilo več slovenske glasbe, ker zdele se nam zdi, da je zelo popolarna južna glasba, se pravi Hrvaška pa še malo nižje, če bi lahko spremenili kaj, bi spremenili to, da bi ljudje bolj cenili tudi slovensko glasbo, ker mislimo, da je to del slovenske kulture in na to smo mi ponosni in bi si želeli, da so tudi ljudje. 

Katere veščine, lastnostni mora, po vašem mnenju imeti glasbenik, ko se odloči za profesionalno glasbeno kariero?

Blaž Šenk: v prvi vrsti mora imeti v prvi vrsti rad glasbo, da obstaja neko glasbeno znanje, tukaj so predvsem dobrodošle, kakšne glasbene šole, takšne ali drugačne (državne ali privatne), zato ker neko osnovno glasbeno znanje je prav, da se pojavlja na odrih. To je to, treba je imeti glasbo rad, biti iskren, treba je zelo zelo veliko delati in potem se zgodi to, da lahko upaš, da te bodo ljudje sprejeli. 

Med samimi fanti je eno dekle, ki z vso karizmo prevzame moški del poslušalcev.

Blaž Šenk: Ja sigurno je, da ima vsak član ansambla svoj karakter, ampak se mi zdi, da je to na nek način dobrodošlo, zato ker to dela v ansamblu neko pestrost, tudi konec koncev je prav, da so spoli med seboj različni, Anita na vsak način na odru zelo popestri ansambel in si ne predstavljamo, da bi bili brez pevke, tudi repertoar je zaradi tega lahko veliko širši, igramo namreč narodno zabavno glasbo, pa tudi zabavno in s tem imamo zelo široke možnosti, da zajamemo zelo velik repertoar. Je pa res, da se tudi mi včasih ne strinjamo v vsem, ampak zaenkrat smo toliko prijatelji, da se znamo ustesti, se pogovoriti in zadevo rešiti. To je tisto kar je najbolj pomembno, da te zadeve rešeš, in da greš z dobro voljo naprej. 

Kako je z temperamenti med člani ansambla? Kaj vas najbolj razveseli in kaj vas najbolj razjezi?

Blaž Šenk: Najbolj razveseli to, kadar so veselice, koncerti, kjer igramo polno ljudi, kjer ljudje z veseljem poslušajo, se lahko sprostijo, da se ti predajo in takrat tudi člani ansambla zelo uživamo na odru in takrat lahko damo maximum od sebe. Najbolj nas razjezi slabo vreme. 

Če bi lahko izbirali med dvema rožama, katerima bi izbrali? 

Blaž Šenk:  izbral bi vrtnico, ker je en tak simbol lepega cveta pa še trnje, brez trnja tudi ni cvetja, tudi trnje more biti, da je potem roža, da ima lep cvet, tako kot recimo vrtnica. Druga roža pa bi bila planika. Ker je ena najlepših rož, ker pri nas raste bolj v visokogorju in je zaščitena in tako bi morala biti zaščitena naša slovenska glasba. 

Veseli Svatje in kuhinja. Če bi vas izzvala, da morate člane poimenovati po začimbah..

Kako bi koga poimenovali? Kdo najraje poseže po kuhalnici?

Blaž Šenk: Uff.. tole je pa dobra… (smeh). Ja, jaz tako mislim. V vsaki hrani mora biti sol pa poper, tudi meso je najboljše, če ga samo popraš in soliš, tako da jaz mislim, da je mešanica vsega tega pri nas malo soli in malo popra pa zelo radi imamo, če je majčkeno mediteranskih začimb, ta mediteranski pridih se mi zdi, da vsem nam Slovencem nekako paše, tako da bi težko po ansamblih, tako da recimo sol, poper pa mediteranske začimbe so tiste, ki so mešanica za nas.

Ja po izobrazbi je kuhar naš basist, ampak ne bi rekel, da je najbolj, ali pa mogoče celo on tisti, ki se v kuhnji dobro znajde, lahko pa tudi rečem, da se jaz dobro znajdem v kuhinji, je pa Anita tista, ki skuha najboljšo kavo. 

V zadnjem času ste nanizali kar nekaj uspešnic kot so:

Kje gori? Se ti kaj kouca? Te še kaj mika? Lunca, zakaj se svet? Ne dam srca. Bi lahko rekli, da so pesmi, ki bi jih poimenovali himna Veselih Svatov?

Blaž Šenk: Jaz mislim, da TO SO prepoznavne himne našega ansambla. Že na začetku poti smo si v svoje vrste med avtorje pripeljali avtorja Matjaža Vlašiča, ki takrat še ni bil v narodno zabavni glasbi uveljavljen, bil je pa zelo uveljavljen v pop glasbi in mi smo si želeli, da bi bila naša glasba zvenala mejčkeno drugače, da bi bili z njo originalni in sigurno so Ne dam srca, Lunca, pa ostale, polke, ki so drugačne od drugih in mislim, da imajo veliko energije, majčen bolj moderno zvenijo in to je naš zaščitni znak. 

Sanje so dovoljene vsem.

Kaj so vaše največje sanje kot ansambel? 

Blaž Šenk: Naše največje sanje so oziroma dolgoročni cilj je, da bi naša glasba tudi, če enkrat ne bomo več igrali – ko ne bomo več igrali, da bi naša glasba ostala med ljudmi, da bi se še vedno radi zavrteli, prisluhnili in imeli na to lepe spomine.

Glede na to, da sva na Pivu in cvetju. Me zanima, kakšno je vaše mnenje o tem festivalu?

Blaž Šenk:  Na tem festivalu smo letos prvič, tako da si bomo mnenje šele ustvarili, ampak zaenkrat moram povedati, da smo zelo navdušeni z zelo dobro organizacijo pa mislim, da tudi občinstvo bo enkratno. Festival kot je Pivo in cvetje je ena zelo močnih referenc za marsikateri festival v Sloveniji. 

Zaključna misel za bralce portala!

Blaž Šenk: Pomembno je, da se imamo radi, da se spoštujemo, da smo iskreni eni do drugega in naj bo slovenska glasba tista, ki nas združuje. 

Po koncu zelo dobrega intervjuja je tudi fotografija za spomin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenščina
sl_SISlovenščina