Pivo in cvetje

Nežnost, širok nasmeh in drznost v glasbi: Marko Vozelj

Marko Vozelj je eden tisti zelo poznanih vokalistov, ki je kar nekaj let igral v Skupini Čuki. Ko je odšel na svojo samostojno glasbeno pot je našel svojo novo drznost in nežnost, ki jo predaja po nastopih, v videospotih. Z njim sem se pogovarjala o njegovih stvaritvah, družini in še o veliko lepih stvari. 🙂

30 let si že na sceni, 10 let samostojne kariere. Najprej bi šla malo v narodno zabavno. Največja vitalnost v narodno zabavni glasbi in v pop glasbi lahko združljiva, ali je boljše, da je vsaka posebej, da se ne združuje. Kakšno je tvoje mnenje? 

Marko Vozelj: Joj, jaz mislim, da je odvisno kje se nastopa, ob kakšnih priložnostih, ker slovenski glasbeniki, sploh popularne glasbe in narodno zabavne glasbe nastopamo na zelo podobnih odrih in se mi zdi, da je to čisto združljivo in je tudi veliko narodno zabavnih ansamblov, ki špila zabavno glasbo na svojih nastopih in tudi mi zašpilamo, nekaj narodno zabavnih, sicer na nek svoj način in mislim, da je to v bistvu dobro. Saj glasba vsaj za mene in širši populaciji ljudi nima neke omejitve, tisto kar je ljudem všeč, kar želijo videti na nastopih, se tudi prilagodimo in kdaj tudi zašpilamo, kakšen narodni komad. 

Kaj najprej pomisliš, ko primeš svinčnik in prazen bel list papirja.. Kaj se takrat v tebi dogaja? 

Marko Vozelj: Ja, to je zdaj težko opisati občutke, ker ne sedeš zmeraj z istimi občutki, zdaj če govoriva tudi o tem, da pišem tudi tekste, ker mene vedno inspirira glasba, ki jo dobim, se pravi redko, kdaj napišem kakšen tekst kar tako kot poezijo in odvisno je tudi kakšna je glasba in na kakšen način me inspirira, vedno pa je pred mano na začetku seveda bel list prazen in potem počasi jaz spravim tudi s pomočjo včasih višje sile svojega živeljenja in izkušenj, začnejo besede same teči na papir, potem pa jih je treba nekako osmislit, narediti neko zgodbo, kar mislim, da je  vsaka pesem neka zgodba.

Kaj pa razvijanje samega sebe – tako na osebnostni rasti kot tudi na glasbeni rasti. Kako ti na to gledaš? 

Marko Vozelj: Jaz gledam to, tako da smo ljudje ena taka zanimiva bitja. Zelo radi imamo spremembe, ampak to ponavadi na drugih in jih potem komentiramo bodisi v pozitivno bodisi v negativno smer, zelo težko se pa sami spreminjamo in zdi se mi, da je ključ do uspeha ravno v tem, da si se pripravljen spreminjat in seveda te spremembe prinašajo tudi razvoj. Jaz sem zelo vesel, da se z leti razvijam za sebe v vse boljšega človeka pa tudi nenazadnje v glasbenika, tako da skozi imamo možnost od svojega rojstva pa do svoje smrti – se spreminjati in rasti. 

Katera pesem ti je bila tista najlepša, ko si še pel pri Čukih in se jo rad spomniš?

Marko Vozelj: Veš kako je? 😀 Vedno je bila najlepša tista zadnja, ko smo jo posneli, to je tako kot tisto, ko se ti je rodil zadnji otrok, a oba imaš enako rad, ker je najmanjši treba ga je čuvati in pri glasbi je isto tako, da tisto pesem, ki jo zadnjo posnameš, jo ljudje najmanj poznajo in se moram najbolj potruditi, da jo predstaviš na novo. Drugače pa jaz mislim, da sem po duši malo bolj romantičen in so mi bile te romantične oziroma balade bližje kot pa hitre pesmi.

Če bi imel zlato ribico in samo eno željo. Kakšna bi bila to?

Marko Vozelj: Joj, da naj izpolni željo tistemu človeku oziroma tistim ljudem, ki imajo v življenju le eno željo. Imamo pa en lep pregovor: “Zdrav človek ima 1000 želja, bolan pa samo eno!” Če bi se dalo bi podaril vsem tistim ljudem, da se izpolni ta želja.

Kaj pa glas? Tebi daje denar. Kako se ti pripravljaš, da ti ga na odru ne zmanjka?

Marko Vozelj: Absolutno je to tako kot v vsakem drugem poklicu. Tudi en zobozdravnik, če bi se mu zgodila neka nesreča in bi bil ob roko ali pa bi zaključil svojo kariero. Se pravi mi vsi imamo neke organe, s katerimi smo uspešni na svojem področju, pri glasbeniku npr. pri klavituristu oziroma pri inštrumentalistih so to ponavadi roke, prsti, dlani, vokalist pa nosi ta inšturment v sebi to so glasilke in zato moraš tudi na nek način skrbeti eni tako, spet drugi tako, jaz hodim drugače še na dodatne ure solo petja kar zelo pomaga, drugače pa moraš biti psihično in fizično kar pripravljen, da veš kako in kaj ter na kakšen način pač obremenjuješ svoje glasilke. 

Se še spomnim, ko si plesal pri Mariu Galuniču: Ali še kdaj zaplešeš pred nastopom, med nastopom ali doma?

Marko Vozelj: Ja, absolutno. Tudi ples mi je blizu, ker se mi zdi, da sta si ples in glasba nekako z roko v roki in ja takrat 2006 sem celo zmagal na Zvezde Plešejo s plesalko Majo Pučelj, moram povedati, da je bilo krasno in lepo obdobje, in so me tudi zdaj, ko tale oddaja laufa na sicer višjem in drugačnem nivoju na POP TV sicer tudi že povabili, ampak ker vem koliko je to dela, pa sem že čez eno tako zadevo šel, sem nastop lepo opravičil in vem, da tudi ostali, ki plešejo to, vedo koliko je enega dela in odrekanja. Zaplešem pa še, seveda tudi na odru, tudi s hčerkami doma včasih in na zabavah, normalno da zaplešem. 

Kaj pa ti in šport? Kateri šport ti je najbolj blizu?

Marko Vozelj: Ja glede na to, da sva v Laškem in da iz Laškega prihaja najbolj znana in opevana športna ekipa to so Rokometaši Pivovarne Laško – Celje, moram reči, da mi je ta šport nekako najbližje, zaradi tega ker sem ga tudi sam 12 let igral kot pionir, kot mladinec v domačem moštvu iz Višnje Gore – imenovali smo se rokometni klub Polž in zdaj se ta klub imenuje Swish in tudi igra v prvi ligi. Drugače pa navijam za vse športnike, sploh pa slovenske in takrat, ko tekmujejo stiskam pesti ne glede na to kateri šport je. 

Prej si omenil Pivo in cvetje. S katero rožo bi sebe opisal in pa s katero svoje dame?

Marko Vozelj: Haha, na rože se ravno ne spoznam, ampak nekaj kar diši. Blizu so mi vrtnice, ker so lepe in imajo kakšen trn kje, pa rože, ki ne rabijo zelo veliko vsakdanje oskrbe. Tudi Mali princ je imel zelo lepo vrtnico za katero je mislil, da je edina in je bil zelo razočaran, ko je spoznal, da na Zemlji je rož ogromno, pa se tudi razveselil, ker toliko ljubezni kot jo je on dal tej roži, vse ostale vrtnice na Zemlji nimajo in se mi zdi, da je to smisel, da daješ svojim najdražjim veliko ljubezni in  potem to nekako nekako vračaš ter na tak način se vrača in take rože ponavadi zmeraj lepo cvetijo. 

Če bi imel besede: nežnost, skrivnostnost, ljubkost in ptice. A bi lahko iz tega sestavil refren?

Marko Vozelj: Da se, ampak nikoli se ne poslužujem tako obrtniško, da bi rekel: “Aha, tele besede bodo nekako skupaj pasale”, se mi zdi, da je skrivnost oziroma čar ravno v tem, da se nekako samo zaradi občutij izlije na papir, ne pa da bi že prej razumsko razmislil. Nekateri že z računalniki pišejo pesmi, pa iščejo rime. Jaz pa tega nikoli ne delam, se mi zdi, da mora priti zadeva res priti iz srca, in ko začutim da je to to, ne bi nobene besede več spreminjal. So pa to nekako besede, ki že vsaka zase vzbudi določena občutja v človeku.

Videla sem tudi 4 čudovite videospote: Oljke, rožmarin in sol. Kako nastajajo ti tvoji videospoti?

Marko Vozelj: Tukaj imamo kar srečo, da to delamo z isto ekipo to je Fotokom: Matej Vranič iz Velenja je tisto vodilo s katerim se pogovarjam in ponavadi skupaj zasnujeva nek scenarij tega spota, potem pa se na osnovi tega naredi neka snemalna knjiga in po njej posnamemo videospot in zmontiramo. 🙂

Vidim večkrat na profilu tvoje spremljevalne pevke Saše Zamernik, da delate maturantske plese: Noč za spomine. Kako je prišlo do vajinega sodelovanja?

Marko Vozelj: Mi v bistvu igramo veliko na maturantskih plesih in Saša je zelo fajn punca in tudi tam zapoje kakšno pesem in potem nam tudi pomaga pri na odru kot spremljevalna pevka in tudi par duetov skupaj zapojeva, tako da je zelo zelo fajn prvič kot oseba, sploh pa kot vokalistka ima zelo zelo dober glas in paše tako v narodno zabavno glasbo kot tudi v zabavno glasbo.

Nekoč sem prebrala v enem intervjuju, da gojiš polže. 

Marko Vozelj:  Ja tudi to je ena izmed mojih stvari, s katero se ukvarjam, ampak v mojem življenju se ukvarjam z velik stvarmi ne samo z glasbo in je to eden izmed enih bolj resnih hobijev. 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenščina
sl_SISlovenščina