Pivo in cvetje,  Pop/Rock

Tabu navdušuje na slovenskih odrih, danes na Pivu in cvetju v Laškem

Sestavljanje in pisanje glasbene pravljice, ki jo piše že 21 let Skupina Tabu je zapisana v zgodovino. Izdali so veliko število uspešnic; Oblak za dva, Pesem in dotik, Namesto srca, Nabiralka zvezd, Hodi sam, Male nore ideje in dvojni CD – Vse najlepše.

Laško, 11.07.2019

Avtorica: Erika Jesenko

Odgovarjala: Tabu – Iztok Melanšek in Eva Beus

Fotografija prispevka: vir – spletna stran Skupine Tabu

Vsakič znova me presune, kaj vse lahko glasbene zasedbe povedo o svojem glasbenem delovanju. Naježi se koža, ko poslušaš, kaj vse morajo dati skozi, čemu vse se morajo odpovedati. A na koncu pridemo vsi do enakega zaključka, da je vredno, saj so oboževalci tisti, ki jim dajejo navdih. 

Poletje in turneja – Na konici prstov. 

Kako ste jo začeli snovati in kaj vam prinaša tak projekt?

Iztok Melanšek: Bil je en lep pomladni dan, ko smo rekli, da poleti bomo imeli pa tako veliko koncertov, da je najboljše, da jih združimo v turnejo. In ker smo ravno izdali komad Na konici prstov, smo rekli, dajmo ga poimenovat po Na konici prstov. 

Glede na to, da ste že 21. let na odrih se je v vaši zbirki nabralo veliko anenkdot. 

Katera se vam je najbolj vtisnila v spomin?

Eva Beus: Uf tega je velik. (smeh). Ja ne moreš si mislit. 

Iztok Melanšek: A veš, da si prav želimo, vse te stvari, ki so se nam zgodile zadržati zase, ker nam ne bi bilo fajn, če bi ljudje vedeli, kaj vse se dogaja. Se pa marsikaj dogaja. 

Pravijo, da so sanje dovoljene. Kakšne so vaše sanje, ko posegate do zvezd?

Iztok Melanšek: No, sanjačica. 

Eva Beus: Moje sanje? Moje sanje ti bodo zafilale cel polnilnik od telefona (združen ženski smeh). 🙂 Ampak kolikor pa jaz čutim Tabujeve sanje, ker itak a veš, lahko se ljudje pogovarjamo, pa se strinjamo ali pa ne strinjamo, ampak čisto vsak ima neko svoje realnost. Nekako Tabujeve sanje so to, kar se nam že dogaja ves čas na odrih, ta energija, ko si tam in čisto nič drugega ne obstaja, kakor ti, ti pa vsi tisti ljudje v tistem momenti, ki je perfekten in drugačen sploh ne more biti. Iz tiste energije se da še veliko stvari ustvariti v življenju pa se nafilati in to prinaša to eno bogastvo, ki ti ga ne more nobeden vzeti. 

Nov singel ob 20. letnici delovanja skupine z naslovom: Love sistem. Iskriv, iskren in skrajno zaljubljen.

Kaj vse se je dogajalo v vas, ko ste ga snemali?

Iztok Melanšek: Jaz sem že malo starejši, meni že malo spomin nagaja. (smeh).  Ni zdaj, da bi prav posebej, se nam kaj dogajalo, da bi komad nastal. Pri nas komadi nastanejo. Verjetno je bilo v tistem obdobju nekaj v zraku, da je nastal komad takšen kot je, s takšno vsebino, ne znam ti pa povedati, kaj, ampak zagotovo vedno komadi odražajo tisto stanje v tistem trenutku. Kaj pa je bilo točno se pa ne spomnim. 

Eva Beus: Hitro gre veš.. 🙂 Ti si imel čisto svoj vidik, kaj ti komad predstavlja, jaz pa čisto svojega. Meni je bil ravno to, kar sem prej opisovala, kaj so sanje – ti momenti na odru, ko je Love sistem v bistvu. To je bil meni cel pomen tega komada. Tebi je pa žur.

Iztok Melanšek: Jaz sem pa imel ene orgije v mislih takrat. Tak grupni seks. Če sem iskren. 

CD vse najlepše ima kar 34 sklad. 

Je mogoče katera na teh dveh CD – jih, ki vam je res pisana na kožo?

Eva Beus: Ja, vse. Ker so bile vse napisane iz te kože. 

Iztok Melanšek: Haha, vse so iz naše kože napisane, izhajajo. Tako da.. težko je res. To bi morala res vsakega od nas posebej vprašati, ampak tudi kolikor nas poznam, noben nima zdaj prav favorita ta komad pa hočem špilat, zdaj skozi in mi je najljubši. Vedno tisti, ki so ponavadi najnovejši, nekako jih raje zaigraš kot tistega, ki si ga deset tisočkrat mogoče. 

“Nekaj je v nas kar prikrito je očem nekaj kakor znak kot globine širnega morja. – Pesem Kako je težavna?

Kdaj znamo biti težavni oziroma, kako se v skupini pogovorite, ko začutite, da ima kdo slab dan?

Iztok Melanšek: Skregamo se. Na hitro se skregamo, si malo povemo, potem pa smo z leti ugotovili, da se ne splača mule držati predolgo, ker potem stvari ne funkcionirajo

Eva Beus: Raje dobiš prst v danko

Iztok Melanšek: Tisto z danko, stisneš pa greš naprej.

Eva Beus: Drugače pa, saj veš kako je odnos med moškim in žensko. Sta moški in ženska in ženska reče: Kam gredo na počitnice? Pa reče ženska: gremo na morje, moški pa gremo v gore. In potem naredita kompromis, pa gresta na morje. 

Iztok Melanšek: Drugače, pa so te besede, Ninine in bi morali njo vprašati. 

Lahko sem srce in dobra vila sta med besedili najbolj popularni.

Bi se lahko reklo, da si ju oboževalci želijo slišati največkrat na vaših nastopih?

Eva Beus: Jaz mislim, da slišijo radi kar vse.

Iztok Melanšek: Ja, ja. To so malo starejši komadi. Srce bolj zaigra naši generaciji. To so tudi že ljudje tam stari okoli 45 let. Ko smo mi takrat dali te komade ven, so ljudje žurali, so bili takrat študenti. Tako da, pomoje – različni generaciji bolj zaigra srce, pri različnih komadih. Ampak ta dva imata zmeraj super odzive.

Nekoč nekje je izjemna pesem z globokim sporočilom.

Je nastala po navdihu ali po izkušnjah?

Iztok Melanšek: Misliš besedilo? 

Eva Beus: A ni tako, da se izkušnje spremenijo v navdih.?

Iztok Melanšek: Ne samo moje izkušnje, kot tekstopisec. Saj meni se ne dogaja toliko stvari, da bi vse te Tabujeve komade našel v mojemu življenju. Ker enostavno imam prijatelje, imam družbo. Vsak navdih ima svojo zgodbo in pač črpaš. Vzameš zgodbo od nekoga pa se ti zamisliš, kako bi jo ti povedal. Zgodbo iz enega filma, pa jo poveš na svoj način. Tako da, ni to mislim, da iz mojega življenja. Kaže tekst: “Če je kje usoda naj udari”

Eva Beus: … Naj pokaže smer…

Iztok Melanšek: Ja.. 

Eva Beus: … Sreča je povsod ali pa daleč, ko hodiš naokrog.

Iztok Melanšek: Jaz sem si svojo pot začrtal že kar zgodaj. Tako da ta komad ni avtobiografski.

Pivo in cvetje.

Kakšen občutek je, ko nastopate na tako velikem festivalu? 

Iztok Melanšek: Pivo in Cvetje, sploh za nas, ki smo lokalci, štirje iz benda, edino Eva ne toliko…

Eva Beus: Jaz malo ven štrlim. 🙂 

Iztok Melanšek: Mi smo vsi tukaj odraščali. Mi smo že kot najstniki hodili na Pivo in cvetje gledati bende, kako igrajo. To naj bi bil vedno nek mali cilj, ko smo se začeli z glasbo ukvarjati, da lahko začnemo, da je to nekaj neprecenljivega. 

Poglejmo še malo v vaše otroštvo. 😊

Zanima me, kaj ste kot otroci najraje počeli in kaj je bila vaša največja lumparija, ki ste jo ušpičili svojim staršem?

Iztok in Eva se hkrati nasmejeta…

Eva Beus: Ti se ne spomniš več, ane? Najrajše, ampak to je čisto res sem bila pred špeglom s krtačo ali pa z žlico v rokah in v špeglu sem bila jaz na odru. 

Erika Jesenko: Sedaj pa si dejansko na odru.

Eva Beus: Ja, dejansko.. Sedaj sem pa res na odru. 

Iztok Melanšek: Jaz sem bil pa v gozdu celo otroštvo sem preživel v gozdu, ker živim ob gozdu in smo cela naša uličica… Fantje smo se plazili po drevesih. Ne spomnim se pa čisto, s čim sem jo najbolj zagodel svojim staršem. Verjetno je bilo nekaj v zvezi z gozdom. 

Ko sem raziskovala vašo zakladnico sem se nasmejala ob pogledu na CD z naslovom: Hvala za ribe.

Kje se vam je utrnila tak odštekan naslov, da človeku prikliče ribo na krožniku in da zraven posluša vaš cd?

Iztok Melanšek: Hvala za ribe.. V glavnem.. Imeli smo obdobje, ko smo dosti inspiracije črpali iz Špoparskega vodnika po Galeksiji, knjiga pa tudi film, če kaj poznaš. In tam je en kup enih takih zabavnih domislic, ki so nam bile zelo všeč, ena od teh je tudi Hvala za ribe. To je pač tako, ko delfini zavpijejo preden zapustijo svet, ker oni so pamatnejši od ljudi stran. 

Kaj pravite o smislu življenja, vesolja in sploh vsega?

Iztok Melanšek: 42. Saj to je odgovor. Ti tega ne poznaš ane? A veš, kaj je bilo to? Oni so to naredili (to je pač v knjigi) največji računalnik na svetu, da bi jim izračunal, kaj je smisel vesolja, življenja in sploh vsega. In so naredili ogromen računalnik in se je celo ljudstvo zbralo: “Povej no, nam računalnik… Računalnik jim je rekel: pridite čez 5 milijonov let in jaz bom izračunal kaj je in vam bom povedal. Potem so se spet zbrali in je rekel 42. To je vse, kar je povedal.

Zaključna misel za naše bralce. 😊

Eva Beus: (prikupen nasmeh).. Fajn je, ko lahko slišimo dobro glasbo, še lepše pa je, ko lahko tako glasbo tudi čutimo. 

Erika in Tabu v lepem okolju Thermalne Laško v ozadju pa mirna narava.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenščina
sl_SISlovenščina